DotSpecial
Over POI's, flitspalen, iconen en .ov2
Geplaatst: 2 oktober 2004

Over POI's, flitspalen, iconen en .ov2

Deel 1 - Standaard POI-functionaliteit - Door Bart Wijnen

Navigeer naar...Standaard worden met de TomTom GO negenvijftig categorieën meegeleverd met Points of Interest. Deze kun je gebruiken als je naar een bepaalde plaats wilt rijden, zonder dat je het adres kent. Het gaat hier uiteraard wel om een specifieke plaats in één van de categorieën.

Als je bijvoorbeeld een dagje naar de Efteling in Kaatsheuvel wilt, druk je in het hoofdmenu op 'Navigeer naar...', gevolgd door het icoon 'Nuttige plaats'. Daarna kun je kiezen uit de categorie waarin de Efteling valt. Soms kan het even zoeken zijn naar de juiste categorie. De Efteling vind je onder 'Pretpark'. Wanneer je de juiste categorie hebt gekozen, kun je de Efteling opzoeken in een lijst van 100 dichtstbijzijnde POI's, of via het toetsenbord de naam invullen. Het toetsenbord kun je benaderen door in de lijst met Points of Interest linksonder op het daarvoor bestemde icoontje te drukken. Een simpel voorbeeld van hoe je naar een Point of Interest kunt navigeren. Het kan ook iets minder eenvoudig.

Geldautomaat
Stel, je bent in een onbekende plaats en bent op zoek naar een geldautomaat. Dan kun je al om je heen kijkend en slingerend over de weg op zoek gaan, maar je kunt ook je TomTom GO het werk laten doen!

Kies nuttige plaatsenGa daarvoor via het hoofdmenu naar het icoon 'Wijzig voorkeuren'. Op het tweede voorkeuren-menu (zie bovenin de menubalk voor het paginanummer) kies je 'Onderhoud nuttige plaatsen'. In dat menu vind je een optie 'Kies nuttige plaatsen'. Als je die optie kiest, kun je een keuze maken voor de categorie(ën) die op je routeweergave aangegeven worden door middel van een klein icoontje. Uit de lijst van categorieën selecteer je 'Geldautomaat'. Nadat je weer bent teruggekeerd op de routeweergave zie je direct waar bij jou in de buurt een geldautomaat aanwezig is.

Zo is het mogelijk alle beschikbare categorieën te laten weergeven door je TomTom GO. Lekker handig, want je ziet precies welke soort locaties je gaat tegenkomen. Nadeel is wel dat het heel druk wordt op het scherm van de TomTom GO.

Versie 4.40
De mogelijkheden met Points of Interest zoals hierboven beschreven, zijn vanaf versie 4.40 van de software van de TomTom GO drastisch uitgebreid. Je kunt nu zelf categorieën toevoegen en verwijderen, plaatsen aan categorieën toevoegen en verwijderen en de TomTom GO laten waarschuwen als je een plaats in een bepaalde categorie nadert. Hiermee wordt het gebruik van de TomTom GO nog een stuk prettiger, omdat je je TomTom GO zo kunt inrichten dat je nauwelijks nog adressen hoeft in te toetsen, maar naar opgeslagen locaties kunt gaan rijden. Dat was ook al mogelijk met de 'Favorieten', maar nu kun je dus je 'Favorieten' in categorieën indelen.

Het onderhouden van Points of Interest gaat zoals we gewend zijn van de TomTom GO: zeer gebruikersvriendelijk, waardoor je er eigenlijk geen handleiding bij nodig hebt. Het is op dit moment niet mogelijk standaard meegeleverde categorieën en plaatsen te verwijderen of aan te passen. Ook kun je geen plaatsen toevoegen aan standaard categorieën. Deze functionaliteit geldt dus alleen voor de categorieën en plaatsen die je zelf hebt toegevoegd.

Voeg nuttige plaatsen toeMaximum
Bedenk overigens wel dat zelfs de TomTom GO zijn limieten heeft. Voor de categorieën ligt deze op 96. Daarvan mogen er 40 zelf worden aangemaakt. Rekening houdend echter met de 59 die er in de Benelux al standaard aanwezig zijn, betekent dit dus dat je er bij ons maximaal zelf 37 kunt toevoegen. Op zich niet slecht natuurlijk, maar wel iets om even rekening mee te houden!

Er zijn natuurlijk tal van categorieën die je zelf kunt toevoegen. Wat te denken van een categorie 'Familie', voor de adressen van je ouders, broers, zussen, opa en oma enzovoorts. Bij elke categorie kies je voor een apart icoon dat wordt getoond op de routeweergave. Duidelijk onderscheiden van de andere categorieën en ook het navigeren naar het adres van je familie wordt een stuk eenvoudiger. Daarnaast kun je bijvoorbeeld categorieën aanmaken voor de filialen van je bedrijf, belangrijke klanten, voetbalvelden van de tegenstanders in de competitie. Een veelgebruikte mogelijkheid is het vastleggen van locaties van flitspalen. Dit kun je zelf helemaal handmatig uitvoeren. Met het plaatsen van een kant-en-klaar bestand met flitspalen gaat dit overigens veel sneller. Daarover in deel 2 van deze Special meer.

Voor het toevoegen van eigen Points of Interest kies je eerst voor een categorie waarin de locatie valt. Daarna kun je op verschillende manieren de locatie toevoegen. Je kunt je standaard huisadres gebruiken (waarschijnlijk zelden van toepassing), je kunt een bestaande favoriet aan de categorie toewijzen, een adres (straat en huisnummer) toevoegen, een nuttige plaats uit een andere categorie toevoegen, een recent gebruikte bestemming gebruiken of zelfs de GPS positie gebruiken. Kortom, mogelijkheden te over om nieuwe locaties in eigen categorieën te plaatsen.

Kies nuttige plaatsenWaarschuwing
Eén van de nieuwe opties voor het gebruik van POI's is het waarschuwingssignaal bij het naderen van een locatie uit een bepaalde categorie. Laat je TomTom GO een geluid produceren als je binnen een bepaalde afstand van bijvoorbeeld een flitspaal komt. Nog op tijd om af te remmen als je onverhoopt net wat te hard rijdt. Zo bespaar je nog geld met je TomTom GO!

Onderhoud nuttige plaatsenVanuit het menu 'Onderhoud nuttige plaatsen' kies je voor de optie 'Waarschuw als plaats nabij'. Daarna maak je je keuze voor de categorie waarvoor je het waarschuwingssignaal wilt instellen, bijvoorbeeld 'Benzinestation'. Vervolgens kun je de afstand aangeven waarop de TomTom GO een signaal moet geven. Dan kies je voor het geluid wat moet worden afgespeeld. In de TomTom GO is een aantal geluiden aanwezig die je kunt kiezen. Een aantal geluiden is niet echt alledaags, zoals een trompet of een loeiende koe. Tot slot geef je aan of het signaal alleen wordt gegeven als de locatie op jouw route ligt, of gewoon wanneer het in een straal gemeten vanaf je huidige locatie ligt.

Net als bij het tonen van Points of Interest op de routeweergave, kun je bij alle categorieën waarschuwingssignalen laten geven. Maar je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat het dan een behoorlijk gepiep, getoeter en geloei wordt in je auto, naast de stemaanwijzingen van Bram of Vera. Binnen een paar kilometer ben je gegarandeerd hoorndol...


««« Terug naar Inleiding

Naar: Deel 2 - POI-bestanden toevoegen »»»

Copyright © 2004-2016 jouwSites; Alle rechten voorbehouden jouwSites is een uitgave van jouwMedia bv